Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Αφιέρωμα στον πατέρα του δυτικού kick boxing Joe Lewis (1944 -2012).


Ο Joe Lewis (7 Μαρτίου 1944 - 31 Αυγούστου 2012) ήταν ένας Αμερικανός kickboxer, μαχητής του καράτε και ηθοποιός. Ως μαχητής, ο Lewis κέρδισε τη φήμη για τους αγώνες του στη δεκαετία του 1960 και του 1970. Έχει δύο φορές ψηφιστεί ως ο μεγαλύτερος μαχητής στην ιστορία του καράτε, και έχει επιτύχει τους τίτλους των «παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών του Kickboxing», «παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών στο Καράτε» και «Εθνικός πρωταθλητής μαύρης ζώνης στα Κάτα στις Η.Π.Α.».
Ο Joe Lewis γεννήθηκε στις 7 Μαρτίου του 1944, στο Knightdale, της βόρειας Καρολίνας. Εντάχθηκε στο σώμα πεζοναυτών το 1962 και τοποθετήθηκε στο Cherry Point στο Havelock, της βόρειας Καρολίνας.
Προπονήθηκε στο Shorin-ryu Karate με τον Eizo Shimabukuro, τον John Korab, τον Chinsaku Kinjo και τον Oyata Seiyu στην Οκινάουα, ενώ υπηρετούσε στο σώμα πεζοναυτών των Η.Π.Α., κερδίζοντας την μαύρη ζώνη του σε μόλις επτά μήνες.
Ήταν ένας από τους πρώτους πεζοναύτες που τοποθετήθηκαν στο Βιετνάμ και που συνάντησαν εκεί τον θρυλικό Rocky Marciano. Με την επιστροφή του στις ΗΠΑ, άρχισε μια νικηφόρα σταδιοδρομία στα πρωταθλήματα. Από το 1967 έως το 1968, προπονήθηκε ιδιωτικά με τον Bruce Lee.
Ο ιστορικός κινηματογράφου του Χονγκ Κονγκ Bey Logan, λέει ο Lewis ήταν η αρχική επιλογή του Bruce Lee για την φιγούρα του κακού Colt στην ταινία του Way of the Dragon, αλλά η συνεργασία των δύο ανδρών έσπασε πριν από την ταινία και έτσι ο Τσακ Νόρις προτιμήθηκε αντί αυτού.
Τον Ιούλιο του 2011, διαγνώστηκε κακοήθης όγκος στον εγκέφαλό του. Οι γιατροί του είπαν ότι αν δεν έκανε τίποτα, θα είχε 6-8 εβδομάδες ζωής. Στις 18 Ιουλίου, οι χειρουργοί του αφαίρεσαν τον όγκο. «Είχε τους καλύτερους γιατρούς, και νομίζουν ότι έκαναν καλά τη δουλειά τους με το να τον βγάλουν όλον τον όγκο», δήλωσε ο Dennis Nackord, αρχαιότερος στην μαύρη ζώνη από τον Lewis.
Ο Lewis πέθανε ένα χρόνο και σαράντα πέντε ημέρες αργότερα, το πρωί της 31 Αυγούστου του 2012.

Ο Lewis επίσης ξεκίνησε την προπόνηση στην πυγμαχία δίπλα στους Sugar Ray Robinson και Joe Orbillio. Στα τέλη του 1969 ο μάνατζερ Lee Faulkner επικοινώνησε με τον Joe Lewis για να αγωνιστεί στο ερχόμενο πρωτάθλημα Καράτε των Η.Π.Α. Ο Lewis μολονότι είχε αποσυρθεί από σύστημα των πόντων στο Καράτε, ωστόσο συμφώνησε να κατέβει στο πρωτάθλημα εάν ο Faulkner προωθούσε έναν αγώνα πλήρους επαφής (full contact) με έναν αντίπαλο ο οποίος θα αγωνιζόταν έως το νοκ άουτ. Ο Faulkner συμφώνησε. Όταν ο Lewis και ο αντίπαλός του Greg Baines μπήκαν στο ρινγκ  φορώντας γάντια της πυγμαχίας, ο εκφωνητής για πρώτη φορά αποκάλεσε τους αγωνιστές ως «kickboxers». Εκείνο το βράδυ ο Joe Lewis κέρδισε τον πρώτο αγώνα  kickboxing που παίχτηκε στην Βόρεια Αμερική στις 17 Ιανουαρίου του 1970 με ένα νοκ-άουτ στο 2ο γύρο επί του Greg Baines.
Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι ο Αμερικανός μαχητής πρωταγωνίστησε σε δύο ταινίες δράσης, μια την Jaguar Lives! (1979) με τον Christopher Lee και στην Force: Five (1981) με τον θρύλο του kickboxing Benny Urquidez. Λόγω των γυρισμάτων της δεύτερής του ταινίας, είχε καιρό να αγωνιστεί και του αφαιρέθηκε ο παγκόσμιος τίτλος στην βαριά κατηγορία του full contact στο kick boxing.
 

O Lewis ξαναγύρισε σε ηλικία 39 ετών στην αγωνιστική καριέρα, όπου μετά από μερικούς αγώνες αποσύρθηκε και αφιέρωσε την ζωή του σε σεμινάρια σε ολόκληρο τον κόσμο.
Για πρώτη φορά ήλθε στην Ελλάδα το 1985 για σεμινάριο στην Αθήνα, όπου είχε την τιμή και την τύχη να συμμετάσχει ένας από τους νυν προπονητές του συλλόγου μας σε νεαρή ηλικία. Απεκόμισε μεγάλη εμπειρία δίπλα του.  





 
 
 



 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου