Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Πρακτικές για την κολύμβηση.


ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ
Του Κάρλιν Πάιπς-Νίλσεν (Επιμέλεια – Μετάφραση:Αλέξανδρος Νικολόπουλος, Ph.D.)
Οταν μπορείτε να έχετε τον έλεγχο του μυαλού σας και του σώματος σας, αυτό σας βοηθάει να μένετε συγκεντρωμένοι στην επίτευξη των στόχων σας. Ρίξτε μια ματιά σε τέσσερις απλές συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν να το πετύχετε.
Ελέγξτε την [ενέργειά] σας (σωματική & ψυχική)
Το πόσο αποδοτικά θα κολυμπήσετε σε ένα αγώνα εξαρτάται από την ικανότητα σας να μπορείτε να ελέγχετε τα ψυχικά και σωματικά ενεργειακά σας αποθέματα κατά την διάρκεια του π.χ.:
Ξεκινήστε με ένα υγιεινό πρωινό
Να είστε στην ώρα σας στο κολυμβητήριο ώστε να κάνετε σωστό ζέσταμα χωρίς να βιάζεστε.
Να χαλαρώνετε μετά από κάθε σας αγώνισμα. Αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα τότε να κάνετε διατάσεις & μασάζ.

Να μένετε ενυδατωμένοι
Αν οι αγώνες σας είναι πολύωροι, φροντίστε να μην μένετε συνέχεια καθισμένοι ή ξαπλωμένοι αλλά να σηκώνεστε κατά διαστήματα να ξεμουδιάζετε.
Πάντα να επευφημείτε την προσπάθεια των συναθλητών σας!
Να είστε θετικοί στη σκέψη σας και αφήστε να σας συνεπαίρνει αυθόρμητα η όποια επιτυχία της ομάδας σας ή των συναθλητών σας.

Μερικά παραδείγματα προς αποφυγή...
Να φτάνετε καθυστερημένοι στο κολυμβητήριο με αβεβαιότητα για το τι [πέφτετε] και πότε!
Να μην είστε εφοδιασμένοι με νερό και κάποιο σνακ.
Να είστε όρθιοι πολύ ώρα ή να [κόβετε] βόλτες στο κολυμβητήριο...
Να έχετε εμμονή με το αγώνισμα σας (σε αυτή την περίπτωση δεν μπορείτε να έχετε έλεγχο).
Να [κρατήσετε] στο μυαλό σας μια άσχημη κούρσα.

Ελέγξτε την κούρσα σας
Οταν ανεβείτε στο βατήρα, έτοιμος-η για την κούρσα σας, φροντίστε από πριν να την έχετε κολυμπήσει πρώτα με το μυαλό σας. Να έχετε κάνει πρόβα δηλαδή! Θα δείτε πόσο αυτό θα σας βοηθήσει.
Για τα αγωνίσματα ταχυτήτων φροντίστε να είστε αρκετά συγκεντρωμένοι σε λεπτομέρειες όπως έχετε μια γρήγορη αντίδραση στη εκκίνηση, η έξοδός σας από το νερό να είναι γρήγορη και [στιβαρή], γρήγορη στροφή, δυνατός τερματισμός.
Στο αγώνισμα των 400μ. μικτής ατομικής μια καλή πρόταση είναι να είστε συγκεντρωμένοι ώστε να κολυμπάτε το δεύτερο πενηντάρι του κάθε στυλ (εκτός της πεταλούδας) γρηγορότερα από το πρώτο.
Για τα αγωνίσματα ημι-αποστάσεων και αποστάσεων καλό είναι να έχετε στο μυαλό σας (αρκετοί προπονητές συμφωνούν με αυτό) την σταδιακή αύξηση της προσπάθειας και της ταχύτητας σας κατά την διάρκεια της κούρσας.
Οπως και να έχετε σκεφτεί το πλάνο της κούρσας σας κολυμπήστε [μόνοι] σας χωρίς να αποσπάται η προσοχή σας από τους κολυμβητές στις διπλανές διαδρομές!

Ελέγξτε την τεχνική σας
Πολύ συχνά έχετε ακούσει την φράση [απλά κάντο!] Νομίζω όμως ότι το πιο σημαντικό από όλα είναι το: [σκέψου για αυτό που θα κάνεις].
Ολοι έχετε παρατηρήσει αθλητές πολύ υψηλού επιπέδου να αρχίζουν και να τελειώνουν την κούρσα τους χωρίς να αλλοιώνεται η τεχνική τους.
Οταν το σώμα σας νιώθει την κούραση, είναι πολύ εύκολο να χάσετε την αυτοσυγκέντρωσή σας. Αυτό έχει σαν αντίκτυπο να μην προσέχετε την τεχνική σας!
Για να αποφύγετε αυτό το σημαντικό λάθος θα πρέπει να εξασκηθείτε στην προπόνηση έτσι ώστε όταν κουράζεστε να προσπαθείτε να διατηρείτε στα σωστά επίπεδα την τεχνική σας. Ρωτήστε όποιον προπονητή θέλετε, οι συνήθειες (καλές και κακές) θα φανούν μέσα στην κούρσα σας. Απ ότι αντιλαμβάνομαι θα θέλετε να [κρατήσετε] μόνο τις καλές συνήθειες. Στο χέρι σας είναι!

Ελέγξτε το μυαλό σας
Η διάθεσή μας είναι το πινέλο του μυαλού μας... μπορεί να χρωματίσει οποιαδήποτε κατάσταση!
Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία για μια καλή κούρσα είναι η διάθεση σας! Προσπαθήστε να μην είστε [κολλημένοι] στο τι αρνητικό μπορεί να συμβεί. Να έχετε πάντα θετική σκέψη (think positive!) και να μένετε συγκεντρωμένοι σε αυτά που ξέρετε πώς έχετε, όπως: είμαι καλά προπονημένος, είμαι χαλαρός και ευδιάθετος, έτοιμος-η να κολυμπήσω γρήγορα και προετοιμασμένος-η για μια καλή κούρσα. Είναι πολύ σημαντικό να ευχαριστιέστε την κούρσα σας όποιο και αν είναι το τελικό αποτέλεσμα. Και για να σας πω την αλήθεια η εμπειρία μου έχει δείξει ότι όποιοι κολυμβητές-τριες έρχονται με καλή διάθεση στο κολυμβητήριο, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα έχουν καλά αποτελέσματα. Δε συμβαίνει πάντα να κολυμπάμε καλά αλλά ούτε και το αντίθετο!

Στην τελική ανάλυση θα πρέπει κάθε σας αγώνα να τον διασκεδάζετε!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου