Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Κολύμβηση και υγεία.


Πηγή: http://users.sch.gr/sitarts/KOLIMBISI%20KAI%20YGEIA/KOLIMBISI%20KAI%20YGEIA.htm
10 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΛΥΜΠΑΣ
1. Η επαφή με το νερό σου εξασφαλίζει μεγάλη εξοικείωση με το υγρό στοιχείο, με αποτέλεσμα να αισθάνεσαι άνετα και φιλικά σε ένα περιβάλλον ξένο για τους πιο πολλούς ανθρώπους.
2. Επίσης προσφέρει εφησυχασμό στους γονείς όταν τα παιδιά τους θα παίζουν στη θάλασσα ή στην πισίνα και ασφάλεια στα παιδιά εφόσον θα μπορούν να χαίρονται τη θάλασσα ξένοιαστα και χωρίς φόβο.
3. Η κολύμβηση συνιστάται από τους ειδικούς ως μέσο πρόληψης και θεραπείας πολλών ασθενειών. Η “φύση” του αθλήματος και ο χώρος διεξαγωγής του, το καθιστά ιδανικό για ανθρώπους με άσθμα (λόγω του υγρού κλίματος). Πολλοί αθλητές κατά την περίοδο αποθεραπείας από τραυματισμό προπονούνται στην πισίνα (λόγω της άνωσης και της μειωμένης επιβάρυνσης στις αρθρώσεις). Άτομα με ειδικές ανάγκες (Α.Μ.Ε.Α.) προτιμούν την κολύμβηση (λόγω της άνωσης και της ελευθερίας των κινήσεων).
4. Η κολύμβηση σου προσφέρει και σου διδάσκει ένα νέο τρόπο ζωής. Μέσω της κολύμβησης μαθαίνεις να ζεις υγιεινά, να αντιμετωπίζεις τις δυσκολίες της ζωής με διαφορετικό και πιο θετικό τρόπο, να ξεχωρίζεις το καλό από το κακό και το σωστό από το λάθος.
5. Η κολύμβηση σου δίνει την ευκαιρία να ανήκεις σε ένα νέο και ξεχωριστό σύνολο. Σε μία δεύτερη οικογένεια που θα σε προστατεύσει και θα σε καθοδηγήσει σε ασφαλή μονοπάτια, μακριά από τους κινδύνους της κοινωνίας (ναρκωτικά, αλκοόλ, «κακές παρέες»).
6. Οι πρόγονοί μας έλεγαν συχνά το σοφό ρητό ¨νους υγιής εν σώματι υγιεί¨. Είναι γεγονός ότι για να γίνεις πετυχημένος κολυμβητής πρέπει να έχεις αναπτυγμένο το αίσθημα ευθύνης και υψηλή νοημοσύνη για να καταλαβαίνεις και να πραγματοποιείς άμεσα αυτά που σου ζητάει ο προπονητής. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η πλειοψηφία των κολυμβητών είναι μαθητές υψηλών βαθμών και οι περισσότεροι καταφέρνουν να εισαχθούν σε Α.Ε.Ι. και σχολές υψηλής προτίμησης.
7. Η κολύμβηση είναι το μοναδικό άθλημα που γυμνάζει ολόκληρο το σώμα με ομοιόμορφο τρόπο. Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άξιο προσοχής και θαυμασμού. Οι κολυμβητές έχουν αναπτυγμένη τη νευρομυική τους συναρμογή και μπορούν να ανταπεξέλθουν και να εκτελέσουν οποιοδήποτε ερέθισμα εντός και εκτός πισίνας.
8. Οι φιλίες που δημιουργούνται από τον κολυμβητικό χώρο κρατάνε μια ζωή και βασίζονται σε γερά θεμέλια. Οι φίλοι από το σχολείο, από το πανεπιστήμιο, από τα φροντιστήρια μπορούν να χαθούν με τα χρόνια. Οι φιλίες από το κολυμβητήριο παραμένουν γιατί στηρίζονται στην κοινή και σκληρή προσπάθεια και κυρίως στην αγάπη για το άθλημα.
9. Η κολύμβηση, εκτός από άθλημα, είναι ένας τρόπος για να σκεφτείς και να ξεφύγεις από την καθημερινότητα. Τη στιγμή που κολυμπάς μπορείς να συλλογίζεσαι και να ονειρεύεσαι. Σου προσφέρεται ένα αίσθημα γαλήνης και ελευθερίας το οποίο δε μπορείς να συναντήσεις πουθενά αλλού.
10. Το άθλημα της κολύμβησης είναι από τα πλέον διαδεδομένα σε όλο τον κόσμο και από τα πιο σημαντικά στους Ολυμπιακούς αγώνες. Κατέχει τη δεύτερη θέση στα Ολυμπιακά αθλήματα (μετά το στίβο), ενώ ισχυρές χώρες όπως η Η.Π.Α. και η Ρωσία έχουν ειδικά προγράμματα για την ανάπτυξη και τη διάδοσή του.
Από το 2000 και μετέπειτα η κολύμβηση γνωρίζει μεγάλη άνθιση και στη χώρα μας, αναδεικνύοντας Παγκόσμιους και Πανευρωπαϊκούς πρωταθλητές. Οι συνθήκες πλέον έχουν ωριμάσει, η υλικοτεχνική υποδομή είναι σε αρκετά καλό επίπεδο, υπάρχουν αρκετά κολυμβητήρια στη χώρα και οι προπονητές είναι καλά καταρτισμένοι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου